Než člověk vyrazí na orientační závod na kole, měl by se na to připravit. Jako ostatně v životě na kde co. :) A protože bych rád pomohl začínajícím orientačním jezdcům, rozhodl jsem se začít psát miniseriál na téma přípravy na tento typ závodů. Budu se v něm věnovat jak přípravě teoretické, tak přípravě vybavení závodníka.
Dnes jsem si vybral mapník. Jak jsem psal v článku ze své účasti na VIPrahlé smrti mapník je naprosto nezbytná věc. Do dneška nechápu, že i když ho mám doma, nenašel jsem si těch pár minut na jeho montáž a ztrácel tak čas opakovaným rozbalováním a sbalováním mapy, mapu na chvíli ztratil, protože mi vypadla z nezapnuté kapsy a nakonec mapu “zhadrovatěl” věčnou manipulací tak, že nebyla skoro čitelná. Ano tohoto všeho se s mapníkem vyvarujete.  Navíc, pokud jste dobří jezdci, můžete mapu sledovat při jízdě, plánovat další postup a tak svoje manévrování maximálně urychlit. Pro sváteční jezdce je mapník skvělý pomocník hlavně pro to, že takový jezdec obvykle pracuje s mapou velmi často, protože nedokáže plánovat delší úseky své trasy (a to i nezávodní) a může mít tak mapu stále na očích. Mezi námi, mapník pomůže každému zkušenému jezdci v terénu, který nezná. Na snímku je použití mapníku z mé loňské dovolené, kdy jsme projížděli ostrovy Chorvatska.
mapník
Kde takový mapník pořídit? Není to zrovna sériovka. Přesně takový lze sehnat třeba na těchto stránkách. Existují samozřejmě alternativy, slyšel jsem o mapnících z Polska …
Ale klidně napište, poraďte. Já rozhodně toto vybavení více než doporučuji!

Příprava na orienťák I. – mapník

3 komentáře u „Příprava na orienťák I. – mapník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..