Když jsem před víc jak měsícem zpracoval celkovou statistiku všech předcházejících ročníků Kobylek, vyšlo mi, že nejlepším naším účastníkem je Vašek Kroupa. A tak jsem si říkal, že by bylo fajn s ním udělat krátký rozhovor … tady je:

Co říkáš na fakt, že jsi nejlepší Kobylka? Ani jednou jsi nevynechal, máš velmi vyrovnané, kvalitní výkony …
Trochu mě to překvapilo. Je třeba říct, že polovina úspěchu je vždy zásluha parťáka. Z toho plyne, že jsem měl štěstí na parťáky.

Pamatuješ si ještě na 1. ročník Kobylek? Co jsi od něj čekal? A kde jsou Kobylky dneska, vidíš tam nějaký vývoj?
Pamatuji se celkem dobře. Byla to výzva, nový prostor. Čekal jsem, že více poznám kraj kolem středního toku Berounky a Střely.
Název místa 1. shromaždiště a ztracená (tajná) kontrola daly název vašim závodům. Právě ztracená kontrola rozhodla, že jsme skončili s Viktorem na „bedně“. Původně jsme nechtěli přívoz Nadryby použít a brodit k další kontrole jez Telín. Nakonec jsme „vyměkli“ a jeli přívozem. A ejhle ona tam ta potvora ztracená byla.
A kde jsou Kobylky dnes? Určitě nejsou ztracené. Stačí se podívat na počet přihlášených druhý den po spuštění přihlášek. A vývoj? Samozřejmě, po počátečních dětských nemocech, si Kobylky udržují vysoký standard, jak v závodní části, tak zejména na Kobylkopárty. Nedovedu si moc představit, coby se dalo ještě zlepšovat.

V čem jsou Kobylky jiný než ostatní závody?
Částečně jsem to již zmínil v předchozím bodě, ale zejména je to specifická Kobylkopárty a hlavně to neuvěřitelné zapálení pro věc a ta radost z toho, udělat radost druhým. Něco podobného bylo na Pytlákově schovance, ale to už je bohužel historie…

Máš nějaký silný zážitek z Kobylek?
Každý ročník nějaký mám. Vzpomínám, jak na hradě Krakovci, jsme přemlouvali místní správce, ať nedělají fóry a neschovávají před námi rytíře Viléma Brtníka z Brtníku a Leontýnku, protože chceme splnit ty tajné úkoly. No neukecali jsme je. Jaké však bylo překvapení v cíli… Jsem zvědavý, co provede letos Dr. Cvach.
Pro zajímavost. Na Silvestra pořádá Jarda Starosta ve Vysokém nad Jizerou triatlon „Vysocké hagaby“. Hlavní cena je ucho Dr. Štrosmajera. Přivezu ukázat…

Jaký byl Tvůj první MTBO závod vůbec? Jak jsi se k MTBO dostal?
Náhodou, někdy v létě 2002, v rámci třídenních závodů Pivrnec cup ve Smržovce, se jelo i MTBO, tak jsem si to zkusil.

Jaké bys dal doporučení lidem, co ještě tento typ závodu nezkusili?
Aby to zkusili. Není nutné závodit, to je pro mě bonus navíc. Je to životní styl. Poznávat přírodu z kola. Umět jí vnímat. Spolehnout se na parťáka. Poznat podobné lidi.

Jaké jsou základní chyby začátečníků, jaké jsou dle Tebe základní pravdy pro tento typ závodů?
Neodhadnutí rozložení sil. Nekoncentrovanost a špatné „čtení“ mapy. Je třeba poznat své schopnosti. Jak fyzické, tak psychické. Hrubá síla nic nezmůže, to je stará pravda v orienťáku. Navíc ještě proti klasickému orienťáku je důležitá strategie.

Závody i pořádáš, co Tě baví víc? Jezdit nebo pořádat?
Takhle jsem o tom nikdy nepřemýšlel. Oboje mě baví a užívám si to.

Co je SHOCart liga a jak bude letos vypadat?
Taková jakou si jí uděláme. Pořadatelé i závodníci. Určitě skvělá :D

Patříš do tzv. VIPrahlo skupiny, kdo jste vlastně?
SK VIPrahlo je členem Českého svazu orientačních sportů a vzniklo v r. 2006 jako odnož několika orienťáků z TJ Praga, kteří se zaměřovali hlavně na MTBO. Jezdili jsme pravidelně český pohár MTBO, začali pořádat na jaře BAJKonur a na podzim VIPrahlé duše. Dnes už se většina z nás věnuje kromě jiných outdoorových aktivit, převážně MTBO vícehodinovkám a také hlavně rodinám.

Mooooc děkujeme za rozhovor i slova uznání a přejeme Ti, aby se Ti u nás dále dařilo i líbilo!

Jak to vidí aktuálně nejlepší Kobylka?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..