Jak známo, pivo a Kobylky jdou ruku v ruce od nepaměti. I letos jsme se pokusili tuto tradici nepřerušit a po dvouleté parádní spolupráci s pivovarem Bakalář, jsme pro letošní ročník oslovili Pivovar Antoš z místa mého rodiště, ze Slaného. Z vlastní zkušenosti mohu návštěvu pivovaru či pivovarské restaurace vřele doporučit. Zdejší speciály si určitě zaslouží vaši pozornost.
Něco z historie:
„Slánské pivo doporučovali kdysi v Čechách na prvním místě“, napsal slavný kdysi jezuitský historik Bohuslav Balbín ve 3. knize svých Rozmanitostí Království českého, která vyšla roku 1681. Královské město Slaný se vskutku může pyšnit dlouhou a věhlasnou tradicí vaření piva, která vyvrcholila počátkem 17. století, kdy zde bylo deset měšťanských právovárečných domů, tři hostince poskytující ubytování se stravou a dvě krčmy na předměstí. Roku 1618 činil výstav slánských pivovarníků téměř 20.000 hl, což bylo na tu dobu úctyhodné množství. Značná část produkce se vyvážela do celého království, kde bylo slánské pivo vyhledávané a oblíbené.
A současnost:
Pivovar Antoš založený v roce 2010 nyní obnovuje tradici vaření kvalitního slánského piva. Při jeho výrobě je použito výhradně nejkvalitnějších domácích surovin, českého chmele z nedaleké žatecké oblasti a vyhlášeného sladu z moravské Hané připravovaného dnes již ojedinělým způsobem sladování na humnech. Pivo je čepováno přímo z ležáckých sklepů, nefiltrované a nepasterované, aby si tak uchovalo své jedinečné vlastnosti „živého“ piva, jak je znali naši předkové.
Na výslovné přání majitele pivovaru dostanou dvojice na čtvrtých (bramborových) místech pivní odměnu z jejich varny. Doufejme, že tím bude jejich žal z umístění těsně pod bednou dostatečně eliminován:)

30032014396

Nový sponzor Pivovar Antoš – ani letos nebudou ceny bez piva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..