Od ledna, kdy jsme o APK psali významněji naposledy, sice mnoho nesněžilo ani nepršelo, ale přesto v Jizeře proteklo hodně vody. Za čtvrt roku se toho dokáže stát hodně, však to sledujeme všichni kolem. Ale co se týká APK, tam chce vše svůj čas.
Od ledna jsme se, alespoň prozatím, se svým záměrem ustájili v okolí Turnovské chaty. Byli jsme tam ustájeni tak dobře, že jsme moc nedbali prvních odmítnutí KRNAPu a posouvali virtuálně umístěné kontroly ve 3. a 2. ochranné zóně tohoto národního párku. Na obou stranách jsme byli tvrdohlaví, ale KRNAP má v tomhle tak trošku výhodu a náš záměr nám neschválil. Trošku jsme ztratili chuť měnit rozmístění kontrol, ale nakonec jsme to udělali a vrhli se, zase imaginárně, z lesů okolo Štěpánky směrem do Příchovic. S tímhle rozmístěním uvažovaných 16 kontrol již KRNAP problém nemá, protože až na 1 kontrolu u Turnovské chaty, žádná další neleží na jeho území. Pro toto rozmístění se nám podařilo sehnat souhlasné stanovisko CHKO Jizerské hory a tak jsme začali jednat s majiteli pozemků, kam bychom rádi umístili kontroly.
Tedy, nejdříve jsme snížili počet majitelů pozemků, se kterými bychom měli náš záměr projednat. To znamenalo sednout s naším od stolu nastřeleným návrhem mapy rozmístěnými kontrolami k mapě katastrální a posunout kontroly tak, aby padly na pozemky co nejméně majitelů. Což logicky vedlo k tomu, že jsme kontroly, až na tu u Turnovské chaty, rozmístili na pozemky obce Kořenova a Lesů ČR. S tímto konkretizovaným záměrem jsme vyrazili za Obcí a do Lesů. Obec Kořenov se zatím předběžně, vyjádřila souhlasně. Problém s finálním ano a snad i definitivním odsouhlasím míst pro kontroly na pozemcích obce Kořenova, je v Koroně. Paní, co tyhle věci řeší, je totiž doma na OČR, protože děti nechodí do školy. Takže objektivní blok, to se nedá nic dělat. Lesy ČR v Hradci dostali naši žádost zaslanou datovkou před týdnem, dnes jsem ještě posílal e-mailem informaci na lesní správu do Jablonce, tak se snad brzo i tady zadaří. Tolik věci úřední.
Realizačně jsme se o ledna také o něco posunuli. Kontroly bychom rádi vyrobili z akátových sloupků, které bychom zapustili do země, nechali čučet cca 50 cm nad zemí. Nejsložitější se nám jeví vymyslet a vyrobit mechanismus, který by simuloval orienťácké kleště. Musí být bezpečný, aby se u toho nikdo normálně šikovný nezranil a taky odolný, aby to někdo nebo něco hned nevorvalo. Zdá se ale, že i tady směřujeme k řešení, jehož prototyp vyrábí naši Honzové. V tuto chvíli máme z prototypu část zvanou “klapačka”, do které Honza Rybák na 3D tiskárně vyrobí matrici s dírkami na hřeby. Pak bychom mohli vyzkoušet, jestli klapačka s matricí půjdou do sebe a že společně dokážou spolehlivě orazit papírovou kartičku, kterou by “ápéčkář” zasouval do sloupku podobně jako to dělá s lístkem u turniketu. Snad to vyjde a prototyp bude funkční.
Jako, posouváme se i tady. Na rozdíl od závodu jsme s tímhle záměrem méně závislí na tom, jak se namnoží šikmovokej virus, ale i tak jen spekulujeme, jestli budeme schopni APK záměr letos zrealizovat. Je to ještě moře práce a třeba mapaře ještě taky nemáme. A ani peníze na něj nebo určitě ne všechny. A že to s nima může bejt letos sakra problém, to asi psát nemusíme. Ale i tak … stejně jako se závodem, snažíme se, co to jde. Tak to snad bude stačit. :)

Areál pevných kontrol – jak pokračujeme?

1 komentář u „Areál pevných kontrol – jak pokračujeme?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..