Dneska nevím, z kterého konce začít psát. Mám totiž mraky podkladů a jen jeden výsledek, který moc neodpovídá tomu množství a nasáklosti mraků. Rozepíšu to, co Saša dovolí, protože se mě celej den ptá, kdy už to zveřejníme! :D
Po šesti letech v RS Mladotice a taky s ohledem na to, že jsme se rozloučili s tzv. Plzeňskou sekcí našeho organizačního týmu, jsme se letos rozhodli směřovat centrum závodu a hlavně pak mapové terény, do nové lokality. Měli jsme sadu kritérií, pomocí kterých jsme nová místa hodnotili. Mimochodem, moc děkujeme za všechna doporučení, která jste nám v rámci letošního hodnocení poskytli! Hlavní kritéria byla: slušné zázemí pro naše účastníky s možností konání večerní akce, areál který pojme 300+ lidí a 100+ aut, lesnatá a neprůmyslová krajina, daleko od dálnic a hlavních komunikací, lokalita blíže mé domovině, terény nenavštěvovány jinými MTBO závody nebo možnost uspořádat akci cca 2. červnový víkend.
Od stolu jsme zvažovali něco přes 20 míst, osobně jsme pak navštívili těchto 8 lokalit:

Nebudu tu teď probírat, proč jsme 7 areálů nakonec určili jako o něco horších než 1 vítězný, ale u každého z těch poražených byl nějaký konkrétní důvod, slabina podle našich kritérií. Například nedostatek místa pro parkování, částečná mapová kolize s jinými závody, moc polí a málo lesů okolo, nevyhovující dispozice pro náš závod (výklad trati, večerní akce, ubytování), termínová kolize s jinými aktivitami středisek nebo dokonce nezájem o akci našeho typu. Ten 1 vítězný, konkrétně RS Babočka, se zdál být ve všech ohledech nejlepší, čehož budiž důkazem, že tam za necelých 14 dní jedeme na pravidelné podzimní setkání pořadatelů.
Těšili jsme se už opravdu moc na Lužické hory, případně na nedaleké České Švýcarsko a přáli si, abychom Vás tam zavedli. A protože jsme chtěli mít vše na tutovku, požádali jsme CHKO Lužické hory, NP České Švýcarsko a Lesy ČR o povolení konání našeho MTBO. Z tý žádosti ale bohužel vylezl bubák, kterýho jsme nepřekročili. Respektive ze stanoviska CHKO Lužické hory. To má jarní období do poloviny července za “svaté” s ohledem na rození a výchovu mláďat a žádné takovéto akce na svém území nepovoluje. Chápeme to a respektujeme, ale zkoušeli jsme navrhovat i řešení alá Míra Špalek (mapa se zakázanými prostory), stanovisko CHKO se však nezměnilo. Pokoušeli jsme se dojít i pro radu na Správu CHKO, ale ani tam jsme se přes “koloušky” nedostali. Vlastně dostali, k Zákonu č. 114/1992 Sb. – zákonu o ochraně přírody a krajiny. Konkrétně jeho § 26, odst. (3) říká:
“Na území první a druhé zóny chráněné krajinné oblasti je dále zakázáno

a) hospodařit na pozemcích mimo zastavěná území obcí způsobem vyžadujícím intenzivní technologie, zejména prostředky a činnosti, které mohou způsobit podstatné změny v biologické rozmanitosti, struktuře a funkci ekosystémů anebo nevratně poškozovat půdní povrch, používat biocidy, měnit vodní režim či provádět terénní úpravy značného rozsahu,

b) zavádět intenzivní chovy zvěře, například obory, farmové chovy, bažantnice,

c) pořádat soutěže na jízdních kolech mimo silnice, místní komunikace a místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody.”
To znamená, že pokud bychom chtěli v oblasti kolem Chřibské (uprostřed CHKO Lužické hory) chtěli dělat závod bez nutnosti získat souhlas od CHKO, pak by ten závod byl jen na silnicích a místních komunikacích v obcích, tj. mimo přírodu. To nechce nikdo, proto jsme ještě chvíli uvažovali o změně termínu na podzimní, ale to nesetkalo s velkým ohlasem mezi organizátory. A já souhlasím, dělat 2 velké změny najednou – změnu místa a změnu termínu, to cítíme jako příliš velké riziko.
Proto je závěr jasný … za rok se, už po sedmé(!), uvidíme v Mladoticích! Jsme moc rádi, že to jde, že se máme kam “vrátit”. Jsme už domluvení s paní Grozíkovou, že nám později na podzim pošle aktualizaci cen, za které tam budeme jíst a spát. Také mi říkala, kromě toho, že se na nás už zase moc těší, že rezervace bude mít nově na starosti její syn Daniel (zsoodb-zk@seznam.cz, 417 805 155, 773 952 601). A prý se mu už můžete hlásit. Prosím, abyste v případě telefonické rezervace volili rozumnou pracovní dobu! :) Až budu upravovat propozice na příští rok, kontakt tam dám, ale jak Vás znám, chatky už budou rozebraný! Jsem moc zvědavý, kdy dostanu hlášku o tom, že je tam už plno. :D
Takže suma sumárum, udělali jsme si pěknej vokruh, ujeli spousty kilometrů, viděli nádherná místa, nahamtali spoustu vejškovejch metrů a víte kolik máme bodů? Jako hodně, ale na vítězství ve formě nového areálu to bylo málo. Je to prostě jako v MTBO, nepočítají se odpracované hodiny, ale výsledné body. Ale také včasný návrat do prostoru startu a cíle, kde se o Vás dobře postaraj!!! Když jsem to dneska začal psát, zabrousil jsem ještě na výsledky ankety, konkrétně otázky, jak se díváte na změnu lokality. Dopadlo to takto:

    • 1 x No to nemyslíte vážně, jinam než do Mladotic nejedu!
    • 9 x Je mi to líto, budu váhat, zda přijedu jinam!
    • 27 x Je mi to líto, ale přijedeme za Váma kamkoliv!
    • 11 x Konečně změna, počítejte s námi i jinde!

Z toho bych jako správnej demagog, kterej se už navíc rozhod pro opakování Mladotic, vyčetl, že z 48 hlasujících chtělo změnu jen 11, tj. necelých 23%! Takže, když to shrnu, protože jste chtěli zůstat v Mladoticích, zůstáváme tam! :) A jak mi to říkala na Mírově Bludičce naše stálá účastnice a kápo MTBO závodů Ivana Lacigová:”Když Vám tam lidi jezděj, co řešíte?!” Takže už nic neřešíme a jedemééé do Mladotic! Pojedete s náma? Už tento týden vytyčíme mapový prostor, to by nám jako geometrům mělo jít! :D

Místo pro ročník 2020

5 komentářů u „Místo pro ročník 2020

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..